pondelok 2. marca 2009

7am - 8pm

...alebo O skole, ked uz som tam cely den

FIT VUT v Brne je skola velmi vynimocna a zaujimava, aj ked urcite pre kazdeho inak. Pre cloveka typu Iyo je to zaujimave z pohladu preberaneho uciva, a z pohladu niekoho typu polo je zaujimave, kolko veci je clovek schopny nepochopit.

Predstavme si napriklad planetu, dajme tomu Zem, aby sme nesli priliz do abstrakcie. Planeta existuje niekde v priestore, nazvime si ho pracovne Vesmir. Na planete prebieha nejaky zivot, a vsetko sa riadi podla nejakych fyzikalnych zakonov. K takemuto nejakemu priestoru by sa dali prirovnat Prvky Pocitacu pana Kunovskeho - chapeme niekolko veci, ktore sa deju na planete, ale nevieme, ako spolu suvisia, a vobec netusime, ako to cele zapada do vesmiru. Elektricky obvod je ako zivot - priblizne vieme, ako to funguje, ale nemame potuchy aky to ma zmysel. A cislicovo-analogovy prevodnik je ako Boh... vsetci o nom hovoria, ale nikdo ho este nevidel.

Osobne nemam nic proti osobe pana Kunovskeho, naopak, povazujem ho za jedneho z najlepsich prednasajucich na skole. IPR ako predmet je velmi zaujimavy, a nehodlam ho nijakym sposobom kritizovat. Pravdepodobne bude totiz chyba niekde inde, a je dost mozne, ze je niekde medzi stolickou a klavesnicou polovho notebooku.

Zaujimave veci sa clovek dozvie aj v predmete Operacni Systemy. Prednasajuci nam rozpraval o rodinnych vztahoch v linuxe: Rodic si vytvori nejakeho potomka, a potom caka, az potomok zomrie, aby mohol zobrat jeho navratovu hodnotu a dalej veselo vegetovat. Ak sa zriedka stane, ze potomok prezije rodica, nastava nepekna situacia, a vznikne zombik... je to zaujimave.

Ked uz som pri skole, pristavil by som sa este pri matematike. Tento predmet sa napadne zacina podobat na filozofiu - akykolvek vypocet vyrabame, vzdy skoncime v nejakom nekonecne, alebo k nemu aspon konvergujeme. Pochopitelne sa tym predmet stava este viac nepochopitelnym.

PS: Strasne sa mi pacil napriklad novy matematicky terminus technikus pani Durnovej, tzv. Skoronula :-D

2 komentáre:

  1. Přednáška v IOS o dětěch a potomcích neměla chybu, skvělé přirovnání :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. A cislicovo-analogovy prevodnik je ako Boh... :D
    Legendarni zapisek:D

    OdpovedaťOdstrániť