štvrtok 24. januára 2013

Príbehy z šaliny

Vážení přátelé,
rozhodol som sa, že svoj čas strávený (skoro) každý deň v šaline nebudem venovať iba tupému zírání z okna, ale posnažím sa vytvoriť niečo konštruktívne. Keďže som podstatne obmedzený dostupným hardwarom, došiel som k názoru, že začnem písať akýsi román na pokračovanie. Jedná sa o fantasy román, pretože fantasy mám rád, a kto nie tak ten môže ísť rovno kade akokolvek (stále lepšie ako čímsi kamsi). Za jednu cestu šalinou stihnem napísať cca dve až tri vety. Ospravedlňte prosím nedostatok diakritiky, s tým sa mi fakt nechcelo zaoberať. Please, enjoy :-)

Polov beznázvovoidný román, časť prvá

Bylo nebylo jedno skvele kralovstvo. Existovalo na nejakom randomovom mieste a malo rozlohu asi tak, no, stada slonov, ktorych tak strasne vydesil nejaky nevinny a nic netusiaci hlodavec, ze sa dali na zbesily utek. Takto sa hnali narastajucou rychlostou danym smerom, a vobec si nevsimli, ze sa blizia k hypotetickemu okraju sveta. Alebo im to bolo jedno. Pre relevantne informacie by bolo nutne zohnat cloveka, ktory by sa profesionalne zaoberal psychologiou slona (prirucky Ako si dupat v dave alebo praca Pohlad na velke stvornozce so zameranim na hlbkovu psychologicku analyzu zaradenia slona do spolocnosti), a bol by ochotny zdarma prezentovat vysledky svojej celozivotnej badatelskej prace. Coz je problem. Okrem toho, myslienkove pochody slona maju svoje vlastne, casovo premenne sifrovanie, takze by sme sa aj tak dozvedeli prd.
Takze, aby sme sa odputali od problemu myslenia obrovskych zmatenych stvornozcov, pohybujucich sa vzrastajucou rychlostou k svojej neodvratnej zahube, abstrahujeme si model myslenia slona ako samostatne fungujucu velicinu, ktora existuje, a to je asi tak vsetko, co o nej vieme. Takze mnozina takychto velicin, spolu s prilahlym funkcnym okolim, dobehla nezanedbatelnou rychlostou k avizovanemu okraju sveta. Potom sa nieco stalo.
Kedze je velmi problematicke hladat ocitych svedkov danej skutocnosti (ak vobec nejaki existuju (o comz silne pochybujem)), musime sa uchylit k teorii. Jedna moznost je, ze bola akurat zima, mrzlo a stado slonov nezvladlo riadenie v prudkej zakrute. Tato teoria poskytuje moznost rozsirenia o doplnujuce informacie, ako napriklad: poladovica, pritomnost husteho provozu ci pripadne zanedbana vymena zimnych pneumatik. Rovnako je tiez mozne, ze stado slonov upadlo v kriticky okamih do mikrospanku.
Druha teoria naznacuje, ze sa to stalo nejak inak.
Kazdopadne, nech je uz pricina akakolvek, stado slonov spadlo. Pocas padu doslo k ich znacnemu rozptyleniu, ktory sa este ztrojnasobil po dopade. Celkova plocha ohranicena dopadnuvsimi slonmi, vcetne konstanty rozptylu, priblizne odpoveda obsahu plochy, ktoru zabera recene kralovstvo.

Hodnotenie kritika

Tak určite, je to samozrejme skvelé a bezchybné. Z prvého dielu sme sa síce len dozvedeli rozlohu oblasti, v ktorej sa bude odohrávať príbeh, ale zato použité veličiny sú uvedené s presnosťou na tisíciny, takže si čitatel môže utvoriť jasnú predstavu o umiestnení celého královstva. A čo môže bežný smrtelník viac chcieť.