nedeľa 29. marca 2009

Black && white

Over autumn countryside white rider on white horse running
White shield alongside and white coat on his back waving
Nothing shall be his way stopping
His horse flying like lightning

Trees and grass together are asking
Why and where the rider is heading
Also the white horse is wondering
Why must he be always running

The reason why he is so fast rushing
The time still keeps him pushing
Beautiful princess in the castle waiting
Her beautiful eyes wont stop wailing

So the white knight to his happiness is flying
Or so he was all the time thinking
But sad surprise in the castle awaiting
Blind white knight still forward is running

On the other side of world black knight slowly walking
Never is he rushing, nowhere is he running
With knowledge and wisdom he is having
He knows what will be on the castle happening

The white knight finally arriving
The white castle proudly shining
The white princess sadly crying
Or in embrace with another is she smiling?

Exhausted white rider on the yard standing
For his beautiful white princess waiting
But she will never be coming
In vain was he all the time running

And the white knight finally understanding
Drew his sword and up the stairs rushing
His own happiness he is killing
And suddenly white castle to black is turning

The white knight over the wilderness is walking
His head down to earth is turning
No light can be his eyes reaching
No more colors than black he is seeing

And so the two knights are finally meeting
Before they were enemies to death fighting
Now their hands are shaking
And together as one they are walking

Never should you be happiness of the others killing
Never should you be to the castle blindly running
Never should you be for the love hoping
Inside you the black knight is waiting

štvrtok 26. marca 2009

Hokejový zápas univerzít

Vidieť hromadný presun zvierat neveští nič dobrého. Včera sa uskutočnil hromadný prechod vysokoškolákov, ktorý to nápadne pripomínal :-) Uskutočnil sa totiž hokejový zápas univerzít MUNI a VUT. Zápas bol skutočne exhibicionistický - vidieť hrať pápeža, párek v rohlíku, supermana a ďalších bol zážitok.

Niektoré veci, ktoré mali byť vtipné, boli tak prehnané, že vtipné neboli. Hlavne, keď si do bránky VUT zastali obaja brankári a namiesto "výhody" si tam viac zavadzali.

Atmosféra bola dobrá, večer príjemný, na intrák som prišiel s vykričanými hlasivkami :-) Teším sa na podobnú akciu aj na budúci rok (ak nejaká bude :-)

A aká bola atmosféra?

Mexická vlna:


Cesta v šaline domov:


Záverečná "bitka":




O zápase písal aj Brnenský denník

Link na fotogalériu jedného z návštevníkov.

streda 25. marca 2009

Vtipno-vtipný S.P.A.M

Ráno začínam čítaním prichádzajúcich e-mailov. Obvykle je ich pár, obvykle mi ani spam nechodí :-D Nedávno som si spomenul ešte na svoju starú starú adresu na zozname, ktorú už dlhšie neyužívam. Prečo si ju ale nepridať do mailového klienta a nechať automaticky sťahovať poštu?

Po niekoľkých dňoch som bol prekvapený, koľko spamu mi tam chodí - nastavenie automatického spamu bola otázka niekoľkých minút. Nie každý spam však býva odhalený, dnes jeden vtipno-vtipný sa dostal cez spamAssasina. Obrazovka hovorí tušim za všetko:

nedeľa 22. marca 2009

V nedelu vecer

Tak a je to tu zas, zajtra sa pise prva polsemestralka. Parada strasne sa tesim. Nastavaju teda klasicke predpisomkove stavy - robim uplne vsetko ostatne okrem ucenia. Ucit som sa skusal tiez ale absolutne nechapem, tak ma to prestalo bavit...

Pridal som par fotiek, samozrejme bez iziho suhlasu (ked uz tak propaguje to open-source, tak ja som mu prichystal open-photo). Inaksie sa snazim vymysliet jeden normalny a zmysluplny prispevok uz asi tyzden, ale aby to nevyzeralo ze nic nepisem, tak pisem.

Tento tyzden som zistil, ze vlastne vobec nic neviem - skusal som si pozerat nejaku brigadu z oboru IT alebo aspon limitne sa priblizujucemu. Nakoniec to dopadlo tak ze som zhanal nejaku brigadu pre iya. Ma celkom velke ambicie, ale je to tiez celkom velka kapacita, a ja mu drzim palce, nech sa mu to podari. Google rulez!

Buduci tyzden bude velmi perny - odovzdavaju sa projekty (nemam) pisu sa polsemky (nic neviem) a zvysny cas sa kvasi v skole (parada). Jedine ozivenie snad bude hokej v stredu, teda ak sa tam pojde. Vo stvrtok mam pomerne volnejsi den, takze by som bol teoreticky ochotny to risknut, aj ked to nie je exactly my cup of tea. Proste ked tam pojde iyo tak idem aj ja.

Nic - nejdem sa velmi rozpisovat, aby sa o mne nepovedalo, ze sa neucim... takze bye.

pondelok 16. marca 2009

Povíkendový tip na pár dobrých filmov

Víkend je veľmi milé obdobie v týždni. Človek sa snaží dohnať to, čo zameškal cez pracovné dni... aj tak to nestihne! Keď to všetko hodí za hlavu a pokúsi sa trochu zabaviť, nehryzie ho aspoň svedomie.

V nedeľu sa predsa nedelá!


Dovolím si teda niekoľko tipov na veľmi zaujímavé filmy.

Animal farm



Obľúbil som si knihu Animal farm od Georga Orwella, občas nazývaného aj Ďurko Orwellovie (človek sa občas čuduje, čo na tých fórach nájde). Pustil som sa do nej tak trochu omylom, ale neľutujem toho. Knihu som si už párkrát prečítal, dokonca v rôznych jazykoch.

Na ČSFD som zistil, že existujú 2 filmové spracovania: animovaný film a „hraný“, ktorý mi príde dosť skutočný.

Na internete som dokonca bez veľkej námahy našiel celý „hraný“ film po anglicky. Prajem príjemný zážitok z pozerania.

Metr-x a Metr-y


Niet nad študentské amatérske filmíky. Paródie obvykle nemám rád. Zvykne sa to príliš preháňať, až to nakoniec ani nie je vtipné. Metr-x ako paródia Matrix 1 je však iná. Dá sa na nej nasmiať takmer od začiatku do konca. Smiať sa hodinu a nejaké dobré, to je teda výkon! Filmík sa natáčal priamo tu, v Brne. Počas niektorých scén som dokonca tušil, kde sa to asi natáčalo — pomerne slušný výkon za polorok pobytu.

Videjko Metr-x si môžete voľne stiahnuť.

Metr-y je pokračovaním tohto vtipného diela. Nájsť link na stiahnutie bolo tak trochu umením, no našli sme.

Metr-y je omnoho dokonalejší, hlavne čo sa kamery a efektov týka. Tento filmík sme ešte nedopozerali (aspoň teda ja nie) - máme o zábavu na nasledujúci víkend postarané.

Za zasvetenie do tajov Metr-x a Metr-y ďakujem neckovi. Alebo to mi on nevravel? Kto si má pamätať s kým sa človek bavil konzultoval na prednáške z fyziky.

streda 4. marca 2009

Naháňačka za Merlinom a Evou

Človek môjho typu občas pociťuje nedostatok možností programovať. Skladať jednotlivé kocky z lega na seba, vedľa seba... Dať možnosť svojmu osobnému géniovi, múze, vytvoriť ďalšiu veľmi užitočnú vec, ktorá nefunguje tak, ako mala pôvodne fungovať.

Včera ma to znovu posadlo. Poobede som mal dohovorené stretnutie s členom nášho teamu, aby sme sa pustili do projektu z IOS. Časovú deltu som radšej využil v našej nádhernej knižnici. Programovať s chuťou v tak peknom prostredí.. Mňam.

Uvelebím sa ku kompu a vidím tam prihlásenie do Windowsu. To teda nie, IOS sa robí na Unixoch! A reštartol som komp. Po chvíli mi dlhý reštart prišiel nejaký divný, pomohol som mu. Pekná čierna obrazovka, čochvíľa je tu Linux... Naskočili farby, vypýtalo si to heslo, naťukal som ho -- ono to nenašlo môj sieťový home priečinok! Zhrozený tým, či ma nejako omylom vyhodili zo školy a neunúvali sa mi o tom poslať maila, som si otvoril terminál. Symlinky na celý domovský adresár nefungovali. Uff, som ešte stále FIŤák.

Keď nejde Eva s Merlinom zamnou, musím ísť ja za nimi. Opustil som knižnicu a išiel do trochu menej pohodlnejšieho a rušnejšieho CVT. Vyberiem si jeden komp, naštartujem. Konečne som sa dostal do Linuxu. Pustil som sa teda do roboty. Najprv nájsť nejaký ten gEdit pre BFU (aby som vedel, kde v menu to je) a potom začať programovať niečo z projektu.

Pri prehliadaní menu, mi to nehorázne začalo sekať. Taká mašina a ono sa to seká! To nemôže byť pravda, veď nie som na svojom notebooku. Nuž čo, použijeme postup z konkurenčného OS - reštart a bude to (dúfam) fičať. No reštart bol zase nehorázne dlhý, niekoľkokrát timeout to merlin. On sa so mnou nebavil :-( A nedalo sa už ani prihlásiť.

Potupne som naštartoval windows a začal hľadať náhradné riešenie. Merlin neodpovedal ani na ssh, Cygwin bolo rozbité. Keď po vás chce, aby ste mu vytvorili /tmp, ktorý už existuje a po 2 použitiach príkazu cd už nemáte ani ls, tak to nie je použiteľné...

Po niekoľkých desiatkach minút sa to konečne dalo doporiadku. Mohol som sa prihlásiť a normálne pracovať. Konečne vytúžené programovanie....

P.S: Stretnutie bolo úspešné, skript sa podaril. Teraz už len zvyšné 2

utorok 3. marca 2009

polo v poli (a v plnej polnej)

Ked sa povie jar, kazdy si asi predstavi taku tu vseobecne vzitu (avsak mylnu) predstavu: Priroda sa prebudza k zivotu, hory lesy ozivaju, vtaciky stebotaju a slniecko svieti, ale zatial  este negeneruje neprijemne horucavy. Rad by som sa na celu tuto dogmu pozrel z informatickeho (realnejsieho) hladiska.

Vazeni, to co sa deje za vasimi zatiahnutymi zaluziami vobec nepripomina jar podla papierovej definicie. Obloha je neustale zamracena, poprcha pomerne furt, rano fuka studeny vietor a poobede je zase vedro, takze clovek nevie co si ma obliect aby prezil pri relativne co najmensej ujme na zdravi (tzn. bliziacej sa k nule).

Dnes som sa veselo vybral s Guruom na anglictinu. Vybavili sme sa potrebnym inventarom a vyrazili sme. Az po Podnikatelsku fakultu vsetko prebiehalo podla planu, avsak potom sme sa dostali takpovediac do prvej frontovej linie - skoncili udrziavane chodniky a nastupila zakopova vojna.

Bystrym zrakom sme obhliadli bojisko, a odvaznym krokom ostrielaneho informatika vydali sme sa preskumat teren, stanoviac seba sa vyzvednou jednotkou. O tom, ze sme si samozrejme vybrali tu najhorsiu moznu cestu, sa tu radsej ani nebudem rozpisovat. Cesta nebola prach a sterk, aj ked hlina tam bola, ale rozhodne nie udusana. A aby sme si nemysleli, ze to snad prezijeme, tak po celom useku boli domyselne rozostavene protipechotne miny, ktore boli rovnakej farby ako okolite bahno, avsak pri pripadnom blizsom skumani by sa zistilo, ze sa velmi vyrazne odlisuju v zapachu.

Kazdopadne na salinu sme po vyhratom boji dorazili, aj ked straty na nasej strane boli znacne. Za zmienku este stoji nas odchod z ucebne anglictiny, kde sme na kazdom kroku po sebe zanechavali nie nenapadne stopy.

pondelok 2. marca 2009

7am - 8pm

...alebo O skole, ked uz som tam cely den

FIT VUT v Brne je skola velmi vynimocna a zaujimava, aj ked urcite pre kazdeho inak. Pre cloveka typu Iyo je to zaujimave z pohladu preberaneho uciva, a z pohladu niekoho typu polo je zaujimave, kolko veci je clovek schopny nepochopit.

Predstavme si napriklad planetu, dajme tomu Zem, aby sme nesli priliz do abstrakcie. Planeta existuje niekde v priestore, nazvime si ho pracovne Vesmir. Na planete prebieha nejaky zivot, a vsetko sa riadi podla nejakych fyzikalnych zakonov. K takemuto nejakemu priestoru by sa dali prirovnat Prvky Pocitacu pana Kunovskeho - chapeme niekolko veci, ktore sa deju na planete, ale nevieme, ako spolu suvisia, a vobec netusime, ako to cele zapada do vesmiru. Elektricky obvod je ako zivot - priblizne vieme, ako to funguje, ale nemame potuchy aky to ma zmysel. A cislicovo-analogovy prevodnik je ako Boh... vsetci o nom hovoria, ale nikdo ho este nevidel.

Osobne nemam nic proti osobe pana Kunovskeho, naopak, povazujem ho za jedneho z najlepsich prednasajucich na skole. IPR ako predmet je velmi zaujimavy, a nehodlam ho nijakym sposobom kritizovat. Pravdepodobne bude totiz chyba niekde inde, a je dost mozne, ze je niekde medzi stolickou a klavesnicou polovho notebooku.

Zaujimave veci sa clovek dozvie aj v predmete Operacni Systemy. Prednasajuci nam rozpraval o rodinnych vztahoch v linuxe: Rodic si vytvori nejakeho potomka, a potom caka, az potomok zomrie, aby mohol zobrat jeho navratovu hodnotu a dalej veselo vegetovat. Ak sa zriedka stane, ze potomok prezije rodica, nastava nepekna situacia, a vznikne zombik... je to zaujimave.

Ked uz som pri skole, pristavil by som sa este pri matematike. Tento predmet sa napadne zacina podobat na filozofiu - akykolvek vypocet vyrabame, vzdy skoncime v nejakom nekonecne, alebo k nemu aspon konvergujeme. Pochopitelne sa tym predmet stava este viac nepochopitelnym.

PS: Strasne sa mi pacil napriklad novy matematicky terminus technikus pani Durnovej, tzv. Skoronula :-D

nedeľa 1. marca 2009

Poloprispevok

Slnko rano vyslo krasne
Sice do okna nesvieti nam
Pre iyho vsak vsetko jasne
Hned zevraj vstavat mam

Zacne do klavesnice busit
No to zas bude den
Musi ma takto pekne budit
Ved ja chcem spat len

No nic sa robit neda
Vstavat zas musim
V nedelu, pekne teda
Ospalost v sebe dusim

Pozeram co vo svete nove
Blog ma kazdy, to sa vie
Iyo vravi: to je dobre
Zalozime tiez, no nie?

Tak sakra teraz sedim
A nieco musim napisat
Ale co, to vobec nevim
Asi sa na to vykaslem :-P

Ako sa zrodil...

Nedeľa, 1. března, 2009

S polom sa prebudíme (ja vstanem k notebooku a polo je nutený vstať tiež). Obaja zakvasíme pri typických činnostiach - ja drtím OGame, Travian a (vraj) robím niečo užitočné; polo zase drtí (čo dodať).

Polovi vyskočili upozornenia na nové články... Otvori ich a vyvolá vo mne systémové prerušenie (int 0x99 ;tzv. polo prerušenie):
To už každý blbec má svoj vlastný blog!
Tak mu navrhujem, aby sme si nejaký ten zriadili aj my dvaja... Taký pravý, nefalšovaný kolejovský (intrákovský znie hrozne) blog o tom, ako si tu v Brne na 8. poschodí na ppv s výhľadom na zatiahnute žalúzie žijeme...

P.S: Nenaplánovali sme si spustenie blogu najlepšie... Vyčkať ešte mesiac a začínali by sme 1. apríla (dubna).. Prišli by sme ale dovtedy o kopec srandy! (a ty s nami tiež! ;)